Logo Zwembad Company Venray

Zandfilterpomp

Waar heb ik een zandfilterpomp voor nodig?

Het belangrijkste onderdeel van uw zwembad is uw zandfilterpomp, deze zorgt namelijk voor de zuivering van uw water.

Een zandfilterpomp zuigt het zwemwater aan via uw skimmer of bodemput. Een ingebouwde voorfilter in de motor van uw zandfilterpomp zorgt er voor dat het grove vuil wordt opgevangen en zodoende niet in de zandfilter terecht komt. Het fijnere vuil wat door de voorfilter niet wordt opgevangen wordt door het quartszand wat zich in de ketel bevindt gefilterd en het schone water wordt weer teruggegeven aan uw zwembad via uw inspuiters. Zwembad-Company levert zandfilterpompen voor iedere situatie. Hoe groot het zwembad ook mag zijn, wij hebben de oplossing. Wilt u bijvoorbeeld gebruik maken van een verwarmingssysteem wat op het dak komt te liggen dan komt er natuurlijk een andere zandfilterpomp bij kijken dan wanneer er geen bypasses nodig zijn in uw leidingwerk. De zandfilterpompen die wij gebruiken zijn allen zelf aanzuigend en voorzien van de hoogste kwaliteit pompen.

Iedere zandfilterpomp van ons is voorzien van een 6-wegventiel welke de volgende instellingen bevat:

Filterstand van de zandfilterpomp zwembad

Het zwembadwater wordt via de skimmer/bodemput aangezogen. Hierna wordt het water door het filterzand gefilterd en teruggebracht via de inspuiters in het zwembad. Het filtermedium wat wordt gebruikt in de zandfilterpomp is van groot belang. Het meest toegepaste filtermedium wat tot op heden wordt gebruikt is kwartszand welke om de 3 tot 4 jaar vervangen dient te worden. Een nieuwer filtermedium dat wordt toegepast zijn glasparels. Voordelen: Een betere waterkwaliteit, het verwijdert kleinere vuildelen uit het water, minder vatbaar voor verontreiniging.

De "Waste" stand

Het zwemwater wordt via de skimmer/bodemput aangezogen en door het 6-wegventiel rechtstreeks afgevoerd naar het riool. U gebruikt deze stand om het zwembad leeg te maken (via de bodemput).

Gesloten

Wanneer de zandfilterpomp langere tijd niet in bedrijf is moet het 6-wegventiel in gesloten stand geplaatst worden.

Onderhoud van de zandfilterpomp terugspoelen/backwash

Ziet u op de manometer een drukverhoging van 0,2 bar (kg/cm²) ten opzichte van de begindruk, of wordt een druk van 1,3 bar (kg/cm²) bereikt, dan moet er worden teruggespoeld. Dit heet in zwembadjargon "backwash". De uit het zwemwater gefilterde rommel in het zandfilter wordt hiermee uit het zand gespoeld en geloosd op het riool. Een backwash duurt vaak maar een paar minuten, maar nooit langer dan de tijd die het duurt tot het waterniveau onder de skimmer(s) raakt. Controleer in het kijkglas van de zandfilter wanneer er geen rommel meer wordt uitgespoeld. Na een backwash moet u ten allen tijden naspoelen zodat het vuil niet in uw 6-wegventiel vast komt te zitten.Tip: Voer altijd een backwash uit nadat u de stofzuiger hebt gebruikt.

Circuleren van ventiel instelling

De ventiel instelling circuleren wordt gekozen wanneer u over de skimmer in het zwemwater bijvoorbeeld vloeibaar chloor wil toevoeren. Het water gaat bij deze stand niet door uw filter. U mag ook tijdens de normale filterstand vloeibaar chloor toevoegen alleen dan moet u het vloeibare chloor over het bad verspreiden en niet in uw skimmer.

Naspoelen van de zandfilterpomp

Dit is een kortstondige ventielinstelling (maximaal 1 minuut) na het terugspoelen. Hiermee wordt het opgewaaide filterzand uit het 6-wegventiel gespoeld.

Meer benodigdheden om uw zwembad schoon te houden

Een zandfilterpomp is nog maar één onderdeel om uw zwembad schoon te houden. Zo houdt een pomp geen rekening met de ph waarden of kijkt het niet naar andere problemen. Om uw water goed te onderhouden, zult u ook echt wateronderhoud moeten plegen. Zo zorgt u er voor dat niet alleen het vuil verdwijnt, maar ook dat uw water schoon genoeg is om in te zwemmen!

Welke zandfilterpomp is geschikt voor mijn zwembad?

Voor meer informatie over de voor u benodigde zandfilterpomp kunt u contact met ons opnemen via onderstaand contact formulier. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze zandfilterpomp.

  • Breed assortiment
  • Persoonlijk en betrouwbaar
  • Fysieke showroom/winkel
  • Lage verzendkosten €6,95
  • Scherpste prijzen

Meer weten?

Neem contact op