Onze winkel is uitsluitend op zaterdag geopend van 9:00 tot 17:00
Logo Zwembad Company Venray

pH- / +

De pH waarde van zwembadwater is een hele belangrijke factor. Een verkeerde pH waarde kan veel problemen, zoals corrosief water of kalkafzettingen veroorzaken. De pH waarde die idealiter gehandhaafd zou moeten worden kan exact berekend worden met behulp van de Langelier index. Als richtlijn hebben wij op onze etiketten een gewenste pH waarde van 7.2 – 7.8 aangegeven. Deze waarde voldoet in de praktijk in de meeste gevallen. De pH waarde van zwembadwater moet regelmatig gemeten worden. De pH waarde kan met behulp van pH- of pH+ gecorrigeerd worden.

1- van resultaten weergeven

pH- / +

Wat is pH waarde?

De pH waarde geeft de zuurtegraad van het water aan. Als de pH waarde niet op peil is, zal het chloor minder of niet meer werken. Het is dus van belang dat de pH waarde in orde is.

Welke pH waarde?

Er zijn verschillende meningen over de pH waarde. Wij adviseren een pH waarde van tussen de 7.2 - 7.8. 

Het belang van pH waarde

Als het pH peil niet op orde is, heeft dit effect op het chloor. Het chloor gaat binden. Het gebonden chloor werkt niet meer en daardoor wordt het water niet meer goed schoon gehouden. Het toevoegen van meer chloor is op dat moment ook niet de oplossing. Het zorgt namelijk voor nog meer gebonden chloor.

De pH waarde meten

Het meten van de pH waarde gebeurt met een testset. Dit kan met een digitale tester of met strips. De strip verkleurt aan de hand van de pH waarde. Ook bieden we een testset waar het water in gaat gevolgd door testvloeistof of tabletten. Hierbij verkleurt het water ook door de pH waarde. Wij raden aan om de pH waarde iedere week te meten. Wordt het zwembad intensief gebruikt, dan is het aan te raden dit meerdere keren per week te doen.

pH Plus en pH Min

Als de pH waarde afwijkt, dien je deze weer op peil te brengen. Is de pH waarde te laag, voeg dan pH + toe. Is de pH waarde te hoog, voeg dan pH - toe.

pH automatiseren

Heb je er genoeg van om het bad telkens te moeten testen en bij te sturen? Dan is een doseerpomp wat je zoekt. Deze pompen monitoren het water en voegen zuur of loog toe aan het water wanneer dit nodig is. Daardoor blijft de pH waarde op peil en heb je minder omkijken naar het zwembad.