Logo Zwembad Company Venray

Voordelen infraroodtherapie

Wat zijn de voordelen van infraroodtherapie?

De infraroodstralen van het lange type hebben een lichaamseigen golflengte. Dat maakt dat we met deze lange golfstralers op een natuurlijke wijze ons lichaam ondersteunen. Ons lichaam ervaart een sessie van een half uur infrarood als een half uur joggen: onze spieren warmen geleidelijk op, ons hart klopt sneller, ons bloed stroomt sneller en na verloop van tijd gaan we zweten.

Optimaal genieten

Om uw lichaam optimaal te laten genieten van een IR-sessie word aanbevolen om ontspannen te blijven zitten. Zo kan het lichaam optimaal genieten van de straling. Wanneer u een verkoudheid of een griep voelt opkomen kunt u uw afweersysteem versterken door meerdere keren in uw infraroodcabine plaats te nemen.Zo stopt of remt u het doorzetten van een griep of verkoudheid.

Als u ziek bent, een verschijnsel hiervan heeft of wanneer u medicatie gebruikt, dient u altijd eerst uw arts te raadplegen alvorens gebruik te maken van een infraroodcabine.Voor gezonde mensen zijn er geen beperkingen bij een normaal gebruik van infraroodsauna.

In een IR-warmtecabine wordt slechts 20% van de stralingwarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% wordt rechtstreeks opgenomen door uw lichaam. Daardoor kan de IR-warmtecabine zijn gebruiker dieper en effectiever verwarmen.

De infraroodstralers voeren een grote hoeveelheid warmte in de huid die ervoor zorgt dat de eigen lichaamwarmte het lichaam niet kan verlaten, de enige manier dat de warmte het lichaam kan verlaten is door flink te gaan zweten. Tijdens het zweten verwijden zich de bloedvaten en kan de toevoer van zuurstofrijk bloed naar de huid worden verhoogd.

Dit heeft twee belangrijke gevolgen:

 1. opgehoopte gifstoffen worden van de lymfen naar de zweetklieren getransporteerd en verlaten zo uw lichaam
 2. de huidcellen krijgen meer zuurstof en hierbij wordt er ook een bepaalde hoeveelheid afvalstoffen afgevoerd.

Naast het stimuleren van het zweetproces wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Hierdoor ontspannen en herstellen spieren zich sneller na inspanning, wat ervaren wordt als een pijn verzachtend effect.

Sauna gebruik heilzaam bij diverse medische klachten

Infraroodtechnologie is niet nieuw. Al in 1967 gebruikte de Japanse dokter Ishikawa deze behandeling voor diverse medische aandoeningen.De infraroodtechnologie werkt ontspannend. Zo kunt u heerlijk relaxen en genieten van het leven. Probeer het zelf!

Studies hebben aangetoond dat infraroodwarmte heilzaam kan zijn bij diverse medische klachten*:

 • Artritis & reuma
 • Fibromyalgie
 • Astma & bronchitis
 • Darmproblemen
 • Eczeem & acne
 • Hart & vaatziekten
 • Keel-, neus- & oorproblemen
 • Stress & hoofdpijn
 • Zwakke immuniteit
 • Spier & gewrichtspijnen

*Dit overzicht is louter indicatief, bij ziekte of gebruik van medicatie dient u voor gebruik vanzelfsprekend altijd eerst uw huisarts te raadplegen.

Pijn en Klachten

We bespreken hier een aantal veel voorkomende klachten waarbij infrarood de pijn kan verlichten of het genezingsproces kan versnellen.

*Artrose (slijtagereuma)

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten sneller afbreekt dan het lichaam nieuw kan aanmaken. Bovendien vermindert ook de aanwezigheid vocht in de gewrichten. Daardoor raken de botten elkaar, wat hevige pijn kan veroorzaken. Het lichaam probeert dit aftakelingsproces tegen te gaan door meer botweefsel aan te maken. Daardoor ontstaan vaak vervormingen. Artrose is ongeneeslijk, pijnbestrijding is het enige wat de medische wetenschap momenteel kan doen. Bij artrose moeten de gewrichten vooral ontlast worden en in beweging blijven om stijfheid te vermijden. Veel reumapatiënten hebben echter te veel pijn om nog te sporten. Als zowel bewegen als niet bewegen pijn doet, is infraroodtherapie nagenoeg de enige oplossing. Artrose wordt ook wel eens ouderdomsreuma genoemd, maar treft helaas ook heel wat jonge mensen.

*Tenniselleboog

Epicondylitis lateralis is een ontsteking van de plaats waar de spier van de onderarm zich vasthecht aan het ellebooggewricht. Als deze ontsteking ontstaat door overbelasting is rust de enige behandeling. Is deze aandoening het gevolg van een slechte doorbloeding, dan kan infrarood u echt helpen. Door de doorbloeding te verbeteren zullen de scheurtjes in de pezen immers sneller herstellen.

*Lumbago

Een lendenverschot is een verdraaiing of onvolledige ontwrichting van een gewricht tussen twee ruggenwervels. Bij een lumbago is bewegen van groot belang, omdat anders spierverkramping kan optreden. Heeft u te veel pijn om te bewegen, probeer dan uw lichaam ‘op te warmen’ met een sessie in een infraroodsauna. De spieren ontspannen door de warmte, de pijn neemt af en aansluitend kunt u rustig bewegen of licht sporten.

*Fibromyalgie

Fibromyalgie, letterlijk vertaald ‘pijn in spieren en bindweefsel’, is een reumatische afwijking die niet door alle artsen erkend wordt, omdat er geen objectief meetbaar lichamelijke afwijking vastgesteld kan worden. Ze is wel in de ICD-10 opgenomen door de wereldgezondheidsorganisatie. Voorlopig is de enige meetbare factor een bovengemiddeld verhoogde hersenactiviteit bij pijnprikkels, wat wijst op een verstoorde sensitisatie. De gebrekkige erkenning van deze aandoening is een doorn in het oog van patiënten die al jarenlang pijn lijden en daar door de medische wereld geen afdoende verklaring voor krijgen. Evengoed betekent het dat er geen behandeling bestaat. Enkel pijnbestrijding en leren omgaan met pijn kan verlichting brengen. Hierbij kan een sessie in een infraroodsauna helpen. De stralingswarmte kan de fysieke pijn verminderen en de ontspannen omgeving ondersteunt de afbouw van geestelijke spanningen.

*Ziekte van Bechterew

Spondylitis ankylopoëtica is een reumatische aandoening met ontsteking in de gewrichten in wervelkolom en bekken. Na verloop van tijd vervormen de gewrichten tussen de wervels, waardoor de ruggengraat steeds minder beweeglijk wordt. Een goede medische opvolging is dan ook erg belangrijk. Infraroodtherapie kan helpen om de typerende en bijzonder pijnlijke ochtendstijfheid te verdrijven.

*Spieren & gewrichten

Infrarood warmt onze spieren geleidelijk op, zoals bij matig intensief sporten. De elasticiteit van de spieren verhoogt, waardoor de spanning vermindert. Die spanning is (vooral bij heel wat reumatische aandoeningen) de oorzaak van pijn.

Bovendien zorgt de betere bloedcirculatie voor aanvoer van meer zuurstofrijk bloed. Spieren hebben zuurstof nodig om te functioneren. Vooral voor wie door overbelastinglast heeft van kleine scheurtjes in de spieren en gewrichten kan hiermee het genezingsproces aanzienlijk versnellen.

Infrarood is ook  nuttig voor sporters die comfortabel willen opwarmen. Zeker wie in de winter buiten wil sporten, heeft baat bij een goede opwarming van de spieren. En geef toe, het is aangenamer toeven in een heerlijke infraroodsauna dan de eerste stappen buiten in regen en wind te moeten zetten. Ook na het sporten is infrarood nuttig. Door even na te zweten in de infraroodsauna drijft u meer afvalstoffen af die tijdens het sporten zijn losgekomen.

*Huid

Ook onze huid heeft veel baat bij een sessie in een infraroodsauna. In de eerste plaats zorgt de vergrote aanvoer van zuurstofrijk bloed voor de snellere aanmaak van nieuwe huidcellen. Tegelijk neemt dat bloed de afvalstoffen mee en zorgt het zweten ervoor dat we afvalstoffen uitdrijven en dode huidcellen afstoten. Deze combinatie maakt dat onze huid er na een sessie van een half uur veel gezonder en stralender uitziet.

Voor wie een gezonde huid heeft, is zo’n schoonmaakbeurt een fijne extra. Voor mensen die last hebben van eczeem of brandwonden kan infrarood echt het verschil maken. Net zoals bij de reumatische aandoeningen zal infrarood de oorzaak niet wegnemen, maar wel het genezingsproces ondersteunen en littekenweefsel verminderen.

*Hart

Hoewel u er niet veel van voelt, moet ons hart tijdens een sessie in een infraroodsauna hard werken. Het rondpompen van het bloed en het afkoelen van ons lichaam door zweten, vragen van het hart een behoorlijke inspanning. Dat maakt ook dat we zonder enige beweging aan onze conditie werken. Wie regelmatig sport, zal hier uiteraard geen effect van merken. Maar mensen die al jarenlang een passief leven leiden, merken wel dat hun conditie stap voor stap verbetert. En dat verlaagt de drempel om actief te beginnen met sporten. Met infrarood doet u aan passieve conditietraining tot uw lichaam klaar is om te beginnen sporten.

*Detoxen

Ons lichaam houdt heel wat afvalstoffen vast en zeker in perioden van stress kunnen die zich opstapelen. Voelt u zich na een drukke periode vaak vermoeid, niet echt fit of zelfs terneergeslagen, dan kan het helpen om uw lichaam eens stevig te ontgiften. En dat hoeft echt niet met een zwaar dieet op sappen. Gewoon lekker ontspannen en flink zweten volstaat al om heel wat afvalstoffen af te drijven. Met infrarood kunt u op korte tijd veel realiseren. Drie sessies in een infraroodsauna kan al volstaan om zelfs na een lange of zeer hevige stressperiode weer helemaal fit te zijn en er stralend uit te zien.

*Stress

Spanning in de geest leidt tot spanningen in het lichaam. Spanningen in het lichaam veroorzaken pijn, belemmeren ons in onze bewegingsvrijheid, maken ons moe en veroorzaken daardoor bijkomende spanningen in de geest. Een spiraal die ronduit funest is voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn. Infrarood pakt de spanning in het lichaam aan, waardoor u de spiraal al doorbreekt. De rustige omgeving zorgt ervoor dat u ook geestelijk tot rust komt. De rust die uitstraalt van het hout, de aangenaam warme omgeving, de kleurentherapie en een rustgevend muziekje helpen u om een half uur lang volledig tot rust te komen.

 • Breed assortiment
 • Persoonlijk en betrouwbaar
 • Fysieke showroom/winkel
 • Lage verzendkosten €6,95
 • Scherpste prijzen

Meer weten?

Neem contact op