Logo Zwembad Company Venray

Opbouwen Achensee Zwembad

Hieronder volgt een beknopte omschrijving van hoe een Achensee zwembad wordt gebouwd.

De bodem

Nadat de graafwerkzaamheden voor de aanleg van het bad zijn voltooid begint men met het storten van de betonvloer. Deze betonvloer is voorzien van wapening en wordt in zijn geheel gevlinderd. Het vlinderen van het beton doet men om een zo strak mogelijk geheel te verkrijgen. Iedere oneffenheid is later zichtbaar door de waterdruk op de folie.

Muurtje bouwen

Wanneer deze betonvloer goed is uitgehard kan men beginnen met het plaatsen van de eerste rij Achensee systeem stenen. De systeemelementen hebben een dermate goede pasvorm dat elk gewenst formaat zwembad kan worden gerealiseerd in de rechthoekige vorm. Men plaatst dus de eerste rij systeemelementen zo dat men de onderste rij van het zwembad heeft staan. Hierbij dient men er op te letten dat beide diagonalen van het bad gelijk zijn zodat de hoeken haaks zijn.

Muurtje bewapenen

Na het plaatsen van de eerste rij blokken wordt er in iedere opening van elke blok in het hart een gat in het beton geboord. In dit gat wordt een stalen staaf geslagen. Deze staaf vormt later samen met de horizontaal te plaatsen staven het wapeningsnet welke zich in het beton bevind.

Nadat alle verticale staven in de gaten zijn geslagen en de eerste horizontale staaf is geplaatst kan men verder gaan met het stapelen van de overige lagen systeemelementen. Let er wel op dat dit in metselverband gebeurd.

Muren afmaken en voorzien van inbouwonderdelen

Na iedere laag systeemelementen wordt er weer een horizontale staaf geknoopt voor het wapeningsnet alvorens de volgende laag systeemelementen wordt geplaatst. In de daarvoor bestemde laag worden nu ook alle inbouwonderdelen geplaatst zoals bijvoorbeeld inspuiters, skimmers, jetstreamers, verlichting etc. Wanneer de lagen zijn opgebouwd en de desbetreffende onderdelen zijn ingebouwd kunnen de systeemelementen aan de bovenkant ontdaan worden van de diverse noppen om straks een mooi geheel te krijgen.

Haakse hoeken en Schoren

Nu staat de vorm van het zwembad in zijn geheel op de betonvloer. Voor het volstorten van de blokken met beton dient men eerst de diagonalen en wanden weer te controleren zodat men haakse hoeken krijgt in het bad. Na deze controle is het van belang het bad te schoren zodat de wanden niet “weglopen” tijdens het volstorten van de wanden met beton.

Beton storten en laten uitharden

Het volstorten van de wanden met beton kan men op diverse manieren doen. Naar gelang de klant wil, of wat men prettig vind werken met bijvoorbeeld een betonwagen of betonpomp. Het volstorten van de blokken doet men laag voor laag. Wanneer dit men niet doet en bijvoorbeeld 1 wand als eerste helemaal volstort wordt de druk op deze wand te groot. Wanneer alle wanden compleet zijn gevuld dient men de wanden glad af te strijken aan de bovenzijde en laat men de beton drogen gedurende 20-25 dagen. Bovenin de blokken droogt het beton redelijk snel. Onderin de blokken heeft het beton wat langer de tijd nodig om volledig uit te harden. Het overtollige beton wat in het zwembad is gevallen tijdens het storten dient met te verwijderen. Dit heeft anders net als het niet vlinderen van de betonvloer eventuele nadelige gevolgen voor het eindresultaat van het bad.

Aanbrengen rotvrij beschermvlies en P3 strip

Nadat het beton in de systeemelementen volledig is uitgehard kan er begonnen worden met de afwerking van het bad. Een rotvrij beschermvlies wordt aangebracht op de bodem en de wanden. Dit vlies dient ter bescherming van de folie ten opzichte van de bodem en de wanden. Het beschermvlies wordt vast gezet door middel van een zogenoemde P3 strip. Deze wordt vastgezet in het gestorte beton (wanneer men kiest voor een niet rechthoekige standaard vorm zal er een folie worden gelast en zijn deze strippen niet nodig). In deze P3 strip zal later de folie komen te hangen. Alle inbouw onderdelen zoals de inspuiters, skimmers, verlichting, jetstreamers etc. worden uit het beschermvlies geknipt en voorzien van eventuele pakkingen om straks het geheel waterdicht te maken.

Folie/Liner inhangen

Nadat het beschermvlies en de P3-strippen zijn geplaatst kan men beginnen met het inhangen van de folie/liner. Dit is de afwerking aan de binnenzijde van uw bad. Het inhangen van de folie is een precies en nauwkeurig werk waarbij men met diverse factoren rekening dient te houden zoals bijvoorbeeld de buitentemperatuur, zon welke rechtstreeks op het zwembad staat etc. Door middel van een bies wordt de kant en klare folie in de p3-strip geklemd en komt als het ware een complete zak in uw zwembad te hangen. Deze wordt door de waterdruk op zijn plaats getrokken en de diverse grote plooien worden er met de hand uitgedrukt. Kleinere plooien en vouwen zullen vanzelf door de waterdruk verdwijnen.

Bad vullen en inbouwonderdelen uitsnijden

Men vult het bad met een laag water van ongeveer 30cm, zodat de folie zich overal goed kan zetten. Wanneer de folie op de bodem van het bad is strak getrokken kan men het bad verder opvullen tot net onder de diverse inbouwonderdelen. Wanneer het water deze stand heeft bereikt kunnen deze pas uit de folie geknipt worden. Door de rek welke de folie heeft van 30% mag dat ook pas bij die waterstand gebeuren. Doet men dit eerder zullen alle gaten te groot zijn. Nadat deze gaten zijn uitgeknipt kunnen de inbouwonderdelen afgemaakt worden met de diverse afdekplaten, pakkingen etc.

Leidingwerk aansluiten

Tijdens het vullen van het bad kan met nu het desbetreffende pvc-leidingwerk aansluiten voor de skimmer, inspuiters etc.

Gebruik hier altijd hoge druk pvc-materiaal voor en een goede pvc lijm. Na het aansluiten van het pvc-leidingwerk kan men het zand aan de buitenzijde van het bad verder aanvullen en kan men het bad naar eigen wensen verder gaan afwerken met bijvoorbeeld een randsteen met antislip afwerking.  • Breed assortiment
  • Persoonlijk en betrouwbaar
  • Fysieke showroom/winkel
  • Lage verzendkosten €6,95
  • Scherpste prijzen

Meer weten?

Neem contact op